Home » Podrška radnicima Krivaje: 30. marta sve firme u Zavidovićima prestaju sa radom

Podrška radnicima Krivaje: 30. marta sve firme u Zavidovićima prestaju sa radom

Svi privredni subjekti na području Zavidovića prestat će sa radom 30. marta, od 10. do 12 sati, u znak podrške za više od 700 radnika Krivaje, kojima nova uprava ne uplaćuje doprinose i ne daje plaće, javlja agencija Patria.

Stotine radnika kao i njihovih prijatelja za to vrijeme okupit će se na gradskom stadionu, sa kojeg će vlastima poslati poruku u kojoj će tražiti da pomogne radnicima ovog bivšeg privrednog giganta.

Jedan od predstavnika radnika Krivaje Besim Husić rekao je Patriji da će ovo biti mirno okupljanje radnika, sa kojeg žele poslati poruku da mrtva Krivaja znači i mrtva kompletna općina Zavidovići.

Nekad renomiranu kompaniju Krivaja privatizirala je 2014. godine ortačka grupa koju sačinjava nekoliko manjih preduzeća iz Zavidovića i susjednih općina. Kako novi vlasnik nije ispoštovao obaveze iz ugovora, Općinski sud u Zenici preporučio je da se ugovor između ortačke grupe i Krivaje raskine. Radnici također traže poništenje ugovora i prodaju kompanije novom vlasniku. S druge strane, ortačka grupa ne prihvata takav prijedlog. Nisu ispunili ono na što su pristali prilikom kupovine Krivaje, ali se svejedno ne žele odreći milionske imovine Krivaje.

Radnici tvrde da jedino što je novi vlasnik uradio nakon ulaska u Krivaju je to da je promijenio naziv kompanije u Krivaja Mobel.

Više od 400 radnika Krivaje blokirali su raskrsnice u Zavidovićima 18. marta. Grad skoro da je bio paralizivan, piše Patria.

NAP