Home » Potpisan Memorandum o saradnji između agencija za kontrolu visokog obrazovanja Turske i BiH

Potpisan Memorandum o saradnji između agencija za kontrolu visokog obrazovanja Turske i BiH

Memorandum o razumijevanju i saradnji između Vijeća za kontrolu kvaliteta visokog obrazovanja Turske i Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH potpisan je jučer u Ambasadi Republike Turske u Sarajevu.

Kako je Feni kazao predsjednik Upravnog odbora Agencije Suad Kunosić, potpisivanjem memoranduma Bosni i Hercegovini je omogućena saradnja i razmjena iskustava između ova dva tijela, a sve s ciljem približavanja Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u Evropskoj mreži za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).

– Počašćeni smo dolaskom predsjednika turskog Vijeća za kontrolu kvaliteta visokog obrazovanja Muhsina Kara, te članice Vijeća Yasemin Yelbay Yilmaz. Oni su održali predavanje iz kontrole kvaliteta visokog obrazovanja. Potpisali smo sporazum i razmijenili iskustva, a svemu je prisustvovao i turski ambasadora u BiH Sadik Babur Girgin – rekao je Kunosić.

Memorandumom je predviđeno uspostavljanje snažnijih partnerskih odnosa između bh. Agencije i turskog Vijeća, koje je već član ENQA-e, a koje će sljedeće godine ući u članstvo Evropskog registra za osiguravanje kvalitete visokog obrazovanja (EQAR), čime će postati članovi Evropskog udruženja za akreditacije, što je ujedno i konačni cilj Bosne i Hercegovine u ovoj oblasti.

– Članstvo BiH u ovim agencijama je potrebno kako bi bh. diplome bile priznate van granica BiH. To je dug put i mnogo toga moramo ispuniti, ali ovakve razmjene iskustava nam pomažu u tome – dodao je Kunosić.

Susretu su također prisustvovali direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Enes Hašić i pomoćnik direktora za osiguranje kvaliteta Benjamin Muhmedbegović.

Memorandum je potpisan na period od pet godina s mogućnošću produžetka.