Home » Šatorović: Najnižom plaćom od 1.000 KM zaustaviti odlazak radnika iz BiH

Šatorović: Najnižom plaćom od 1.000 KM zaustaviti odlazak radnika iz BiH

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata, u razgovoru za „Avaz“ kazao je da je protekla godina bila poprilično uspješna kada je riječ o odbrani radničkih prava.

– Uvijek treba više i bolje. Međutim, u 2019. godini postigli smo dosta toga. Generalno, priču o cijeni rada uspjeli smo nametnuti pa su tako pod pritiskom javnosti određene kompanije i privatne firme tu cijenu rada lagano podigle. Stoga cijena rada nije rezultat volje i želje privatnika, već rezultat Sindikata – kazao je Šatorović.

Zakonsko rješenje

U proteklom periodu, kako tvrdi Šatorović, veliki broj radnika potresla je priča o zakonu iznajmljivanja radnika, što je ujedno podržalo i Udruženje poslodavaca.

– Zaustavili smo neka zakonska rješenja koja bi išla na štetu radnika kao što je bila upravo i ova priča o iznajmljivanju radniku. Uspjeli smo natjerati Vladu da nakon toliko godina na dnevni red Parlamenta stavi Zakon o zaštiti na radu, koji još nije dobar, ali se aktivno razmišlja o tome da se popravi – istakao je Šatorović.

Najveći problem s kojim se suočava naša država, tvrdi on, jeste odlazak radne snage.

To je, kako kaže, posljedica nepostojanja bilo kakvih strategija koje će ponuditi nešto novo ili dodatni zakonski okvir koji će zaštiti radnike.

– Još od 2016. godine, kada je donesen Zakon o radu, veliki broj građana napustio je BiH jer nisu imali sigurnost. U našoj zemlji ne postoji drugi zakonski propis kojim se određuje šta se dešava s radnikom kada ostane bez posla, u kojem periodu treba naći posao, od čega da živi. Zbog toga smo prije Zakona o radu insistirali da se donesu takvi zakonski propisi da radnik čije se preduzeće gasi zna gdje dalje – kazao je Šatorović.

  Kavazović: Uzalud su sve političke borbe i iznurivanja ako ova država ostane prazna

Najniža plaća

Pojašnjava da je upravo takva situacija u „Zenicatransu“ i da radnici upravo to zahtijevaju od poslodavca.

– Prvi uslov da nam se smanji odlazak radne snage jeste donošenje zakona ili bilo kojeg akta koji će definirati najnižu platu od hiljadu KM. Moramo imati vlast koja će raditi u interesu građana i radnika. Kada se ispune te obaveze, radnici će prestati odlaziti – dodaje Šatorović.

115 godina Sindikata

– Ove godine slavimo 115 godina postojanja Sindikata. Očekujem da ćemo ispuniti priču o donošenju zakonske odredbe o minimalnoj plati od hiljadu maraka. Potom, da imamo što manji broj povreda, a posebno onih gdje radnik, nažalost, nastrada na terenu. To su naši prioriteti i očekujem da od momenta kada se vlast formira, konačno ti prioriteti boljitka budu i prioriteti vlasti – zaključuje Šatorović.

Avaz.ba