Home » SDA Zenica: Husetić i Kasumović ruše institucije i ne poštuju zakone države BiH

SDA Zenica: Husetić i Kasumović ruše institucije i ne poštuju zakone države BiH

U vremenu kada je važno da sve probosanske strane pokažu dodatno poštovanje prema institucijama i zakonima ove države, u Zenici se svim silama trude da ne poštuju ni institucije niti zakone ove države.

Naime, suprotno svim odredbama Zakona o principima lokalne zajednice, suprotno odredbama Statuta Grada Zenica i suprotno odredbama Poslovnika o radu Gradskog vijeća, jučer je predsjedavajući Gradskog vijeća sazvao sjednicu.

Skandalozno je da je predsjedavajući samovoljno htio izbaciti prisutne novinare sa sjednice, iako im je ranije uredno dostavljen poziv, a od toga je odustao tek nakon što su se novinari pobunili. Sjednica se nije prenosila uživo, iako je to ranije uvijek bila praksa, što govori da su pokušali učiniti sve da u javnost ne ode slika mahinacija koje su željeli uraditi.

Sjednica je kasnila 40 minuta, jer aktuelna većina nije imala dovoljno svojih vijećnika, pa su ih skupljali po obližnjim kafanama.

  ZZO ZDK u prvih šest mjeseci uprihodio 109.219.373 KM, 12 posto više nego prošle godine

Materijal za sjednicu vijećnici nisu dobili, nego im je tačka saopćena putem mikrofona. Da apsurd bude veći, predsjedavajući je poznat po tome da traži od drugih da mu se u pisanoj formi dostavi i zaključak i odluka i materijal, međutim jučer tog materijala nije bilo.

Sjednica se pretvorila u prvorazredni politički skandal, jer su predsjedavajući i Radno predsjedništvo, po nalogu Kasumovića, preuzeli nadležnosti Centralne izborne komisje Bosne i Hercegovine i predložili Vijeću zamjenskog člana Gradske izborne komisije, iako je 23. juna 2022. godine CIK donio odluku da će oni imenovati zamjenskog člana GIK-a Zenica.

Namjera je kristalno jasna, a sada su na potezu nadležni organi koji bi ovakvo ponašanje morali sankcionisati.

SDA ZENICA