Home » Sindikat upozorava da zaštitu na radu ne treba smatrati troškom nego investicijom

Sindikat upozorava da zaštitu na radu ne treba smatrati troškom nego investicijom

Sindikat metalaca ZDK objavio je da obilježavanje Svjetskog dana zaštite na radu – 28. aprila, ima za cilj podizanje svijesti o značaju sigurnosti na radu, ali i usmjeravanje međunarodne pažnje, donosilaca odluka i javnosti na trendove u segmentu zaštite na radu, posebno na brojnost povreda, bolesti i smrtnih slučajeva na radnom mjestu širom svijeta.

Istaknuto je da se prema podacima Međunarodne organizacije rada u svijetu godišnje desi više od 300 miliona povreda na radu, više od 350.000 smrtnih slučajeva usljed fatalnih nesreća na radu, te oko 2,3 miliona smrtnih slučajeva zbog fatalnih oboljenja povezanih s radnim mjestom.

Sindikat navodi da su, za razliku od prethodnih godina, radnici u Federaciji BiH nakon više od dvije decenije dočekali donošenje novog Zakona o zaštiti na radu, koji je zamijenio zakon iz 1990. godine, iz bivše države.

Međutim, naglašavaju da su se u mnogo situacija uvjerili da je zakon jedno a njegova primjena nešto sasvim drugo, jer su želja za profitom i nedovoljna kapacitiranost inspekcijskih organa, te činjenica da radnici u privatnom sektoru uglavnom nisu sindikalno organizovani glavni su razlozi trenutnog stanja u ovom segmentu koje je daleko od zadovoljavajućeg.

Prema dostupnim podacima, samo u prošloj i petprošloj godini je 34 radnika u BiH smrtno stradalo na radu, dok se broj povreda mjeri hiljadama.

Vezano za provedbene akte novog Zakona o zaštiti na radu, Sindikat je još prošle godine upozorio resorno ministarstvo na neka loša iskustva iz Republike Srpske, gdje je zbog nedorečenosti regulative raširena pojava da ovlaštene organizacije za zaštitu na radu, akt o procjeni rizika ili ispunjenosti određenih uslova iz oblasti zaštite na radu izdaju čak i bez odlaska na teren i provjere faktičkog stanja kod poslodavca.

  Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK: Epidemiološka situacija u kantonu stabilna

Poručuju da poslodavci na zaštitu na radu ne smiju gledati kao na trošak nego kao na investiciju, jer je Međunarodna organizacija rada procijenila da su ekonomske posljedice neulaganja u zaštitu i zdravlje na radu, odnosno u prevenciju profesionalnih nesreća i oboljenja, ogromne i iznose čak do četiri posto svjetskog godišnjeg bruto društvenog proizvoda.

Kao poseban problem, naročito izražen nakon stupanja na snagu novog Zakona o radu, navedena je zloupotreba ugovora o radu na određeno vrijeme, čime se kreira ambijent nesigurnog rada sa ogromnim rizicima za radnike, ali i za poslodavce.

– Taj problem, na koji samo sindikat stalno skreće pažnju, je u direktnoj vezi sa zaštitom i zdravljem na radu, iako se to na prvi pogled ne čini. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svaki deseti čovjek na svijetu pati od depresije, anksioznosti ili drugih mentalnih bolesti zbog straha od gubitka ili neizvjesnosti pronalaska posla – saopćeno je, između ostalog, iz Sindikata metalaca ZDK.