Home » Sjednica Štaba civilne zaštite Grada Zenica: Grad će osigurati medicinsku opremu zdravstvenim radnicima i rezerve hrane građanima

Sjednica Štaba civilne zaštite Grada Zenica: Grad će osigurati medicinsku opremu zdravstvenim radnicima i rezerve hrane građanima

U kasnim popodnevnim satima održana je peta vanredna sjednica Štaba civilne zaštite Grada Zenica.

Sjednicom je predsjedavao Komandant Štaba, što je po funkciji gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Ovo su najvažnije odluke donesene na sjednici:
1. Grad Zenica uputit će dopis bankama koje posluju na području grada Zenica da invalidnine i penzije za osobe starije od 65 godina, kojima je shodno važećim naredbama zabranjeno kretanje, a koje nisu nikog ovlastile za podizanje penzije, da im se penzije dostave putem nadležnih pošti.

2. Službi za higijenu i epidemiologiju Javne ustanove “Dom zdravlja” Zenica naloženo je da upraviteljima stambenih zgrada u Zenici pripreme Uputstvo o načinu dezinfekcije zajedničkih dijelova zgrade dok traje situacija s koronavirusom.

3. Službi za higijenu i epidemiologiju Javne ustanove “Dom zdravlja” Zenica naloženo je da pripremi i putem medija distribuira Uputstvo za građane o pravilnom načinu nošenja zaštitnih maski i rukavica.

4. Javnom preduzeću “RTV Zenica” d.o.o. Zenica naloženo je da programski sadržaj prilagodi aktuelnom stanju u vezi s pandemijom uzrokovanom koronavirusom. To se posebno odnosi na pripremanje priloga edukativnog karaktera o važnosti primjene protivepidemijskih mjera kao što su stalno održavanje higijene ruku, poštivanje pravila o udaljenosti osoba te preporuka o izolaciji i izbjegavanju bližih socijalnih kontakata. Poželjno je da se obezbijedi i potrebni dio zabavnih sadržaja za sve generacije.

5. Svim građanima Zenice preporučeno je da izbjegavaju kretanje bez posebne potrebe, kakva je naprimjer odlazak u apoteku, najbližu trgovinu prehrambene robe i sl.

6. Svim građanima Zenice preporučeno je da prijave sve osobe za koje imaju saznanja da ne poštuju mjeru kućne izolacije. Ova se preporuka posebno odnosi na stanovnike u udaljenim mjesnim zajednicama Grada Zenica.

7. Grad Zenica će u skladu sa preporukama Štaba civilne zaštite Grada Zenica osigurati nabavku specijalnih zaštitnih maski za potrebe zdravstvenih radnika u Zenici.

8. Grad Zenica će u skladu sa preporukama Štaba civilne zaštite Grada Zenica osigurati nabavku aparata i opreme za testiranje koronavirusa.

9. Grad Zenica će u skladu sa preporukama Štaba civilne zaštite Grada Zenica osposobiti dio objekata u Omladinskom naselju Nemila za potrebe smještaja lica za koja se ustanovi da su prekršili mjeru kućne izolacije.

“U rad Štaba civilne zaštite Grada Zenica uključili smo nekoliko naših vrsnih ljekara, kako bi nam pomogli da odluke koje donosimo u cilju prevencije širenja zaraze koronavirusom za naše građane budu najbolje i najefikasnije. Ono što ću još jednom apelovati na građane je da poštuju donesene mjere i preporuke nadležnih u vezi sa prevencijom širenja zaraze koronavirusom”, kazao je po završetku sjednice komandant Štaba civilne zaštite Grada Zenica Fuad Kasumović.
Također je izrazio nezadovoljstvo radom i odnosom Kantonalnog štaba civilne zaštite ZDK prema Gradu Zenica, navodeći da taj štab do današnjeg dana nije Gradu Zenica unatoč upućenim zahtjevima Grada prema tom štabu, dostavio niti jednu informaciju o trenutnom stanju i poduzetim mjerama u borbi protiv korona virusa.

Press GRAD ZENICA