Home » Smetovi kod Zenice: Tradicionalna manifestacija “Majski zov slobode”

Smetovi kod Zenice: Tradicionalna manifestacija “Majski zov slobode”

Na Smetovima kod Zenice danas je obilježena godišnjica svih zeničkih brigada i drugih jedinica, pod tradicionalnim nazivom “Majski zov slobode.

Brojne delegacije položile su cvijeće na spomen-obilježju Prve brigade Zenica. potom na spomeniku žrtvama fašizma 1941. – 1945. te su odale počast palim borcima NOR-a.

Zeničke jedinice koje su stale u odbranu Zenice i su Patriotskoj ligi, LARD i PVO, Prvi zenički obred, Protivdiverzantski odredi i druge jedinice teritorijalne odbrane, Samostalni izviđački bataljon, Prva brigada Zenica, kasnije 303 viteška brigada, Sedma muslimanska viteška brigada, 314 slavna brigada, 301 mehanizovana brigada, 303 lahka brigada, Odred policije Manevar, Prvi i Drugi manevarski baaljon te druge jedinice i sastavi oružanih snaga do nivoa Trećeg korpusa čije je sjedište bilo u Zenici.

Prigodnim govorom obratio se Jasmin Šarić, ratni komadant zavidovićke 329 i zeničke 330 viteške brigade Armije RBiH, ističući da su jedinice u Zenici formirane veoma brzo, te da građani mogu biti ponosni na njih.

U okviru manifestacije “Majski zov slobode” organiziran je i tradicionalni Smetovski pohod “Tragom oslobodilaca, na pješačkoj maršruti od Kamenog spavača do Smetova.

Na maršu je učestvovalo prekok 450 planinara kako iz Zenice, tako I iz drugih bh. Gradova, a za najstarijeg učesnika proglašen je Zajko Šibonjić, a najmlađi Lamija Šeper i Mak Imamović.

Avaz