Home » Sutra protestno okupljanje radnika u Kantonalnoj bolnici Zenica

Sutra protestno okupljanje radnika u Kantonalnoj bolnici Zenica

Sindikat zdravstva Kantonalne bolnice Zenica najavio je za sutra novu mirnu protestnu šetnju kako bi izrazio nezadovoljstvo zbog neisplaćene jednokratne pomoći za radnike JU Kantonalna bolnica Zenica, a na osnovu Uredbe Vlade FBiH o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena.

Okupljanje za Mirnu protestnu šetnju, odnosno javno okupljanje u pokretu trajat će u periodu od 15 sati do 15:30 sati u krugu JU Kantonalna bolnica Zenica, odnosno na parkingu ispred Odjela za infektivne bolesti (zarazno).

Kretanje će se nastaviti pješice ulicom Crkvice, a završit će se dolaskom ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Obzirom da će protest biti organizovan nakon radnog vremena, te neće doći do prekidanja poslova za vrijeme trajanja istog, nije primjenjiva odredba člana 5. stava 8. Zakona o štrajku.

Odluka o protestnoj šetnji dostavljena je direktoru JU Kantonalna bolnica Zenica, Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK-a, i Policijskoj upravi I ZDK.

Podsjećamo, Sindikat zdravstva Kantonalne bolnice Zenica je prvu mirnu protestnu šetnju organizovao prije dvije sedmice zbog istog razloga. Obzirom da se do danas nije ništa promijenilo, Sindikat je donio odluku o javnom okupljanju svakih 15 dana od dana 13.10.2022. godine dok se njihovi zahtjevi ne ispune.