Home » Tešanj: Hasan Ahmetlić renovirao crkvu

Tešanj: Hasan Ahmetlić renovirao crkvu

Porodica Hasana Ahmetlića svojim donacijama renovirala je katoličku crkvu Svetog Petra i Pavla u koja se nalazi na samom ulazu u Tešanj

Sugrađani su oduševljeni ovim gestom, kako Bošnjaci, tako i Hrvati, a za Dnevni list Hasan priča kako je došao na ovu ideju na koju niko nije ostao ravnodušan.

“Ovo je za mene sasvim normalno. Trebao bi svako da pomaže. Ja imam još četvoricu braće i uvijek pomažemo gdje god što treba. Džamije, crkve, nije važno, samo da se pomaže. Ipak živimo u multietničkoj državi u kojoj žive svi njeni građani, a ne samo pripadnici jedne nacije”, kaže Hasan.
Kako dodaje, počašćen je što je imao priliku i mogućnosti da uradi ovako nešto.

Zahvalan svećenik katoličke crkve
Zahvalan svećenik katoličke crkve

“Odgojen sam tako da pomažem svima. To sam naučio od pokojnog oca koji mi je uvijek govorio “Pomozi ljudima, bolja je ona ruka koja daje”. I tako ja nedavno prolazim kroz Tešanj i vidim kako sve kuće i zgrade oko crkve imaju lijepe fasade. Onda sam pogledao crkvu i uporedio je s tim kućama i shvatio da su boje na crkvi izblijedjele, a da je fasada požutjela. Jednostavno, shvatio sam da to neću moći da gledam. Tada se u meni probudila ideja da to popravim i uljepšam. Crkva je ogledalo ljudi iz Tešnja, Bošnjaka i svih građana. Neka narod u BiH vidi da u našoj državi ima života i da ovdje možemo zajedno da živimo, međusobno da se pomažemo i da od toga nema ništa ljepše ni zdravije. Počašćen sam što sam s porodicom mogao da pomognem obnovu ove crkve”, priča sagovornik.

Kada je predložio sveštenicima da renovira crkvu, svi su bili zapanjeni, ali su ubrzo pristupili obnovi.

“Ostao sam bogat u duši. Što mi više treba?”, kaže Ahmetlić, koji je nedavno svojim donacijama pomogao i u obnovi crkve na Kondžilu.

Na crkvi je rekonstuisana fasada, ofarbana je unutrašnja stolarije, ugrađene su kamene ploče i šest prozora.

Crkva svetog Petra i Pavla je sagrađena 1898. godine, a temeljno je obnovljena između 1998. i 2002. godine. U registru se vodi kao spomenik na teritoriji opštine Tešanj i Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa BiH.

Slobodna Bosna