Home » TEŠANJ: Načelniku Huskiću u Podgorici svečano uručen BFC certifikat

TEŠANJ: Načelniku Huskiću u Podgorici svečano uručen BFC certifikat

U Podgorici, gdje se održava Četvrti Regionalni kongres na temu “Povoljno poslovno okruženje u Jugoistčnoj Evropi”, svečano je uručen certifikat po kojem Općina Tešanj ispunjava uvjete i stiče naziv “Povoljno poslovno okruženje” (Business Friendly Municipality – BFC). Organizator Kongresa je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) koja dodjeljuje  BFC certifikate u saradnji sa njemačkim GIZ-om i švicarskom ‘Eidgenossenschaft’.

BFC2

Općina Tešanj, stoji u pojašnjenju, ispunjava kriterije  Programa certifikacije gradova i općina sa povoljnim poslovnim okruženjem u Jugoistočnoj Evropi u skladu sa standardom BFC SEE: 2014 sa ostavrenih 94.6 od maksimalnih 100 poena.

“Mi u Općini Tešanj smo već odavno ‘business friendly’. Da je tako, govore podaci o ekonomskom razvoju koji iz godine u godinu ostvaruje naša Općina. Općina Tešanj je danas sinonim za ekonomski uspjeh, i dokaz da su lokalne zajednice, premda ograničene nadležnostima, u stanju promijeniti poslovni ambijent u korist prije svega svojih građana, a potom i investitora. Nije bilo jednostavno, ali pomagala nam je činjenica da smo naš ranije ustanovljen ‘primjer dobre prakse’ samo primijenili u mnogim segmentima certificiranja. Ponosni smo na ovo još jedno priznanje, i zahvaljujem se svima koji su doprinijeli svojim radom da ga dobijemo”, kazao je tom prilikom Načelnik općine Tešanj Suad Huskić.

  Zenički izviđači ovogodišnje taborovanje u kampu na Boračkom jezeru počinju 11. jula

Četvrti Regionalni kongres ove godine se održava pod motom “Do novih visina”, sa učesnicima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Srbije, američkog USAID-a i njemačkog GIZ-a, a na kojoj je Tešanj, među ostalima, prepoznat kao jedan od regionalnih lidera.

“Promjene su nam potrebne, i to na svim nivoima. Svjedoci smo da je promjene vrlo teško dogovoriti i provesti na višim nivoima vlasti zbog kompliciranosti sistema i nadležnosti. Pozivam i ostale općine u BiH koje još nisu dobile BFC, da čim prije pristupe ovom vrlo korisnom programu. Uvjeren sam da ćemo na taj način svi zajedno kao lokalne zajednice doprinijeti bolje uređenoj i organiziranoj Bosni i Hercegovini, zbog nas samih, ali i zbog tržišne utakmice koja nam predstoji u procesu ulaska naše zemlje u EU”, izjavio je Načelnik općine Tešanj Suad Huskić.

Redakcija

Tags