Home » Tešanj: U okviru sajma potpisani ugovori o poticaju za pokretanje vlastitog biznisa

Tešanj: U okviru sajma potpisani ugovori o poticaju za pokretanje vlastitog biznisa

U okviru Sajma privrede, Općinski načelnk Suad Huskić potpisao je ugovore o poticajima u svrhu pokretanja vlastitih biznisa sa devet budućih poduzetnika – Ismarom Galijaševićem, Mensurom Saltagićem, Farukom Garićem, Ammarom Halepovićem, Adnanom Mehićem, Ernadom Dedukić, Belmom Bošnjak, Kenanom Alićem i Muhamedom Agićem.
Projekat “Poslovne ideje mladih” pokrenut je 2011. godine. U njegovu provedbu Općina je do sada investirala cca. 270 hiljada KM čime je pokrenuto 36 preduzeća, i otvoreno, do sada 67 novih radnih mjesta. Po ovom modelu Općina finansira troškove registracije preduzeća, doprinose za dio zaposlenih u periodu do tri godine, a u određenim slučajevima Općina je finansirala troškove zakupa poslovnog prostora.
„Veoma smo ponosni na ovaj projekat i u šest godina njegove provedbe mladi u Tešnju su pokazali svoju poslovnu kreativnost i potvrdili da imaju razvijen poduzetnički duh. Projekat Poslovne ideje mladih je jedan od programskih i strateških ciljeva Općine Tešanj koji je urodio plodom, jer pored brojki i formalnosti, šalje poruku da mladi treba da ostanu tu i grade svjetliju budućnost čuvajući identitet ovog podneblja“ – kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.
Općina Tešanj je, prema podacima Zavoda za zapošljavanja iz januara ove godine, prešla cifru 11.000 zaposlenih. Tako je u ovoj općini, od decembra 2012. godine do januara 2016. godine otvoreno oko 2.000 novih radnih mjesta. U Općini Tešanj, statistički posmatrano na svakog penzionera zaposleno je 2,1 radnika. Usporedbe radi, ovaj prosjek u Federaciji BiH je 1,1, dok je u RS-u 1,06.
„Razvoj privrede u Tešnju je stvar kontinuiteta. Povoljan poslovni ambijent koji već godinama svi zajedno kreiramo u Tešnju daje rezultate i tek će, po mom mišljenju, doći do izražaja u periodu koji je pred nama“ – dodao je Načelnik Huskić.
U Tešnju je registrovano ukupno 2.255 preduzeća. Među 100 najvećih kompanija u BiH, 23 imaju sjedište u ovom gradu. Poznati list Financial Times svrstao je 2014. godine Tešanj, zajedno sa susjednim općinama Teslić i Žepče među 10 najboljih mjesta za investicije u Jugoistočnoj Evropi.
Ove godine u okvru projekta „Poslovne ideje mladih“, nakon ocjene koju je provela Komisija sastavljena od privrednika, odabrano je devet najuspješnijih koji će dobiti podršku za pokretanje vlastitog biznisa.

Press Općine Tešanj