Home » Tokom rata presuđivao logorašima u Žepču, a danas savjetnik u Vladi ZDK

Tokom rata presuđivao logorašima u Žepču, a danas savjetnik u Vladi ZDK

Bivši logoraši u Općini Žepče razočarani su imenovanjem savjetnika ministra u Vladi Zeničko-dobojskog kantona. Kako navode, dok se bore i govore o istini Žepačke grupe, za savjetnike imenuju one koji su im presuđivali.

Novoizabrana Vlada Zeničko-dobojskog kantona zajedno s ministrima imenovala je i savjetnike, a među njima se spominje i ime savjetnika ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vinka Marića, Marijan Jukić, koji je bio istražni sudac u sklopu Okružnog vojnog suda hrvatske zajednice Herceg-Bosne koji je, odlučivao i o mjerama prema logorašima.

Enver Nadžak, bivši logoraš iz Žepča, danas penzioner, kaže da je nedavno prvi put ponovo ušao u silos koji se koristio kao logor za Bošnjake u Žepču. Pred sud je trebao doći i on, kako kaže, tako je čuo, ali je uspio pobjeći prema Zavidovićima.

“Dugo vodim javno tu akciju što se tiče logora u Žepču sa NVO organizacijom iz Sarajeva smo otišli na ta mjesta i upisao sam ih na Google mapu. Proljetos sam tražio da uđemo u silos, stres je to, ali jednostavno da uđem, da dokažem da se može ući. Nikad nismo mogli doći do silosa, preko ograde smo polagali cvijeće”, kaže Nadžak te dodaje: “Ja ne poznam tog sudiju, nisam bio na suđenju, ali iz njihovih izvora sam trebao biti jer sam iz Švicarske došao tu na Uskrs i bio sam zarobljen četiri mjeseca.”

Kaže da ga boli priča o Žepačkoj grupi i da mu nije svejedno da se o tome šuti i da se pozicioniraju neki ljudi, ali da o tome šute i političke stranke.

“Dugo mene boli Žepče i Žepačka grupa. Dugo govorim o tome, iz SDA su mi govorili da šutim jer imaju dobre odnose. Čekajte! Imajte dobre odnose, ali hoću da govorim što mislim i znam i ko me tukao. Ne bojim se, znam imenom i prezimenom, za sebe govorim. Dosta puta govore i na televiziji npr. da su u Konjicu osuđeni za vođenje na prisilan rad, pa u Žepču ih treba stotine biti presuđenih. Od četiri mjeseca dva dana nisam radio samo jer sam bio prebijen. Nije mi svejedno to danas”, navodi Nadžak.

U faksimilu kojeg posjedujemo, Jukić je odredio pritvor jednom logorašu tokom provođenja istrage i to zbog osnovane sumnje da je izvršio kazneno djelo oružane pobune, za koje je u slučaju počinjena bila predviđena i mogućnost izricanja smrtne kazne.

Konačni ishod logoraša nije poznat, ali oni koji su bili spremni govoriti na ovu temu razočarani su svojim statusom i statusom onih koji su im presuđivali.

O imenovanju u Vladi ZDK pitali smo i zastupnika Gorana Bulajića (DF), koji je kazao da je o ovome saznao iz medija i da je stav DF-a da ako je bilo šta od toga istinito, da će poduzeti sve mjere da Jukić ne bude u organima te vrste gdje mogu oni djelovati.

“Još nemam saznanje šta je iza presude koja mi je poslata, ali i ne mogu ući u suštinu da li je istina, moraću razgovarati s ministrom. Ovo bi mogao biti problem i na to sam ukazao svima. DF neće dopustiti da ljudi koji imaju upitnu prošlost budu savjetnici”, kazao je Bulajić.

Dodao je da će, ukoliko bude planirano njegovo zaposlenje, biti protiv toga, a ako već bude imenovan kao savjetnik da će tražiti njegovu smjenu.

“Vjerujem da ćemo više informacija imati sutra na sastanku”, zaključio je Bulajić te dodao da sigurno neće biti savjetnik ako navodi u medijima budu istiniti.

Nezavisne novine još 2003. godine su pisale tekst o Jukiću, a tada su logoraši koji su bili u logorima HVO-a u Žepču tražili od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Jana Erika Oji i visokog predstavnika za BiH Paddyja Ashdowna da se onemogući imenovanje Jukića za tužioca u Kantonalnom sudu Zenica.

Inače, Jukić je na kraju bio tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, a razriješen je dužnosti zbog toga što je osuđen za saobraćajnu nesreću u kojoj je jedna osoba preminula uslijed niza nesretnih okolnosti.

Izvor: klix.ba