Home » U Tešnju otvoren treći Sajam srednjih škola i fakulteta sa rekordnim brojem učesnika

U Tešnju otvoren treći Sajam srednjih škola i fakulteta sa rekordnim brojem učesnika

U Tešnju je otvoren treći po redu Sajam srednjih škola i fakulteta. Organizator Sajma je Općina Tešanj u saradnji sa srednjim školama sa područja Tešnja. Sajam podržava i Udruženje privrednika Tešnja, a sve u cilju školovanja kadra u skladu sa  stvarnim potrebama privrede.

Ove godine na Sajmu učestvuje 8 srednjih škola i 22 fakulteta iz Sarajeva, Banja Luke, Zenice i Travnika, i drugih gradova.

sajam1“Interes za Sajam je veliki, kako učenika, roditelja, tako i obrazovnih ustanova i institucija. U prilog tome ide i činjenica da je Sajam ove godine okupio rekordan broj učesnika iz cijele Bosne i Hercegovine. Naš koncept razvoja u mladima, njihovom obrazovanju, njihovim prilikama da pokrenu vlastiti biznis, vidi zapravo investiciju za budućnost. Cilj Sajma je razvoj svijesti o važnosti obrazovanja i podsticanje ličnog razvoja pojedinca i društva u cjelini, na putu ka prosperitetu nadolazećih generacija u Bosni i Hercegovini”, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Sajam srednjih škola i fakulteta traje jedan dan i održava se u Sportskoj dvorani u Tešnju. Učenici,  njih oko 1.300 sa područja općine Tešanj, ali i susjednih općina, kao i njihovi roditelji, imaju  priliku prisustvovati sajamskoj prezentaciji škola i fakulteta sa prostora cijele Bosne i Hercegovine. Na ovaj način želi se omogućiti mladim ljudima,  maturantima osnovnih i srednjih škola, lakši izbor srednje škole ili fakulteta.

U prethodne dvije godine, na Sajmu je učestvovalo oko 20 različitih fakulteta iz cijele Bosne i Hercegovine, 10 srednjih i 15 ostalih institucija koje su vezane za obrazovanje.

Svoju ponudu, kvalitet i prednosti na ovogodišnjem Sajmu srednjih škola i fakulteta u Tešnju predstavili su Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija Empirica Brčko D, Medresa “Osman – ef.  Redžović” Visoko, Visoka škola CEPS – Centar za poslovne studije Kiseljak, Fakultet za upravu Sarajevo, Visoka poslovno tehnička škola Doboj, Visoka medicinska škola zdravstva Doboj, Medicinski fakultet Sarajevo, Politehnički fakultet Zenica, Međunarodna srednjaškola u Zenici, Tursko – bosanski Sarajevo koledž, Ekonomski fakultet Sarajevo, Sveučilište/Univerzitet “Vitez” Vitez, Ekonomski fakulet Tuzla, Pravni fakultet Zenica

sajam3Farmaceutsko zdravstveni fakultet Travnik, Mješovita srednja škola “Stjepana Radića”, Srednja tehnička škola Tešanj, Mješovita srednja škola Tešanj, Biro Tešanj, Gazi Husrev – begova medresa Sarajevo, Gimnazija “Musa Ćazim Ćatić”, Fondacija mozaik, Coding doo Tešanj, Američki univerzitet u BiH, Mašinski fakultet Zenica, Behram begova medresa Tuzla, Šumarski fakultet Sarajevo, Saobraćajni fakultet Doboj, Centar za strane jezike Step by Step, Burch Univerzitet.

Fakultet za tehničke studije, Edukacijski fakultet, Tehnološki fakultet Tuzla i Nezavisni Univerzitet Banja Luka.

Sajam srednjih škola i fakulteta je jedan od ciljeva definisanih Strategijom razvoja Općine Tešanj. Osim Sajma, Općina Tešanj već petu godinu realizuje i Javni poziv za najbolje poslovne ideje mladih, koji je za ovu godinu otvoren od 18. januara, kao  poseban način podrške mladima da pokrenu vlastiti biznis. Na ovaj način mladi su u proteklom periodu registrovali 24 poslovna subjekta i zaposlili 46 osoba. Također, u proteklih osam godina Općina je izdvojila oko 2,5 miliona KM za stipendiranje oko 1.500 studenata.

Redakcija