Home » U Tešnju svečano ozvaničen početak rada One-stop shop

U Tešnju svečano ozvaničen početak rada One-stop shop

U Tešnju je svečano ozvaničen početak rada rada One-stop shop ureda, koji podrazumijeva servis pružanja svih usluga vezanih za pokretanje poslovnih aktivnosti na jednom mjestu, prvi ove vrste u Federaciji Bosne i Hercegovine, i to u općinama Tešanj, Žepče i Teslić.  Radi se o COBEAR projektu koji zajednički implemanetiraju općine Tešanj, Teslić i Žepče putem razvojnih agencija i Udruženja privrednika Biznis centar Jelah – Tešanj uz podršku Evropske unije.

One-stop shop ured bi trebao olakšati postojećim i novim investitorima, domaćim i stranim, dobijanje svih potrebnih informacija na jednom mjestu, a koje se odnose najviše na  registracije preduzeća, radnu snagu, lokacije za gradnju, itd.

Projekat finansira EU preko IPA fondova.

suad-huskić-tesanj
Huskić: Pratimo pozitivne trendove

“Ovo je nastavak saradnje naše tri općine, započet još 2012. godine. Sada se ta saradnja ostvaruje kroz projekat koji implementiraju TRA-Agencija za Razvoj Tešanj, RAŽ Žepče, Opština Teslić i Udruženje privrednika Općine Tešanj. Kao partner za budućnost mi u Općini Tešanj želimo biti regionalno prepoznatljivi i konkurentni. Uvođenjem one-stop shopova, odnosno jednošalterskog sistema realiziranja svih poslovnih aktivnosti, mi uvodimo moderan pristup pokretanja i razvoja poslovanja. Ovo je već odavno praksa u Evropi, i drago mi je i u tom smislu da pratimo pozitivne trendove”, kazao je tom prilikom načelnik Općine Tešanj Suad Huskić.

Današnjem svečanom činu su prisustvovali između ostalih predstavnik delegacije EU u BiH Martin Šider, načelnik Općine Žepče Mato Zovko, načelnik Opštine Teslić Milan Miličević, ministri u Vladi Zeničko – dobojskog kantina Himzo Smajić i Zvonimir Anđelić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić, potpredsjednik Udruženja privrednika Biznis centar Jelah – Tešanj, Venan Hadžiselimović, direktorica RAŽ-a Branka Janko, šef odjela za razvoj u Opštini Teslić Dragan Mišić, u svojstvu domaćina direktor TRA Ismar Alagić, te brojne zvanice i gosti.

Saradnja ove tri općine počela je projektom BEAR – područje poslovne izvrsnosti, što je prepoznao i FDI magazin, glasilo Financial Times-a  i proglasio ovo područje Evropskom regijom budućnosti za 2014/2015. godinu. Zajednička saradnja tri općine rezultirala je povećanjem broja zaposlenih, prometa firmi i izvoza.

U projekat COBEAR koji je nastavak projekta BEAR, uključene su 33 kompanije sa područja Općine Tešanj u četiri sektora – metaloprerada, tekstilna industrija, prehrambena industrija i drvoprerada. Analiza je pokazala da je izvoz na uzorku ove 33 kompanije povećan za 42,64%, da je promet povećan za 23,66 %, dok je broj novouposlenih povećan za 13,89%.

Redakcija