Home » UG “Robijaši” prijete da će tužiti Grad Zenicu

UG “Robijaši” prijete da će tužiti Grad Zenicu

Živimo u vremenu u kojem je normalno da se u konstantnom maniru stvari moraju ponavljati kako ne bi bile zaboravljene i toga smo svjesni. Ono što nas više boli jeste činjenica da se, kao društvo, moramo napominjati i na nečije zakonske obaveze. Po ivici bahatosti i ludila, naša Gradska uprava na čelu sa Gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem, pleše već mjesecima i pokušava po ko zna koji put obmanuti stanovnike Zenice.

Napominjemo, 12.11.2020. godine, Grad Zenica i NK Čelik Zenica su potpisali Sporazum o međusobnoj saradnji, po kojem se svaka strana zakonski obavezala na ispunjavanje jasnih i decidno objašnjenih obaveza.

Grad Zenica uredno izmiruje obaveze prema Poreznoj upravi po potpisanom reprogramu, kao što i klub poštuje svoju obavezu plaćajući svoje tekuće obaveze. Ono na šta se Grad potpisanim Sporazumom još obavezao je da će novčana sredstva prikupljena od zakupnina poslovnih prostora na stadionu Bilino polje biti prebačena NK Čelik, na mjesečnom nivou. Naravno, mi i i dalje čekamo prvu uplatu, a već je kraj aprila.

NK Čelik je dostavio kvartalni izvještaj Gradu Zenici kojeg redovno obavještava o urednom izmirenju obaveza na ime isplaćenih plata i doprinosa za radnike. Pored toga, Grad Zenica je dobio i marketinški prostor na stadionu Bilino Polje, čime su se obaveze kluba ispunjene. Kako našem klubu nije svejedno da se odnosi prema svojim obavezama, tako ne bi trebalo ni Gradu niti službenicima u gradonačelnikovom rosteru, koji slijepo vjeruju šta im veliki vođa kaže.

Ironično je da oporavak kluba guši predstavnik njegove matice, ali to govori u kakvom društvu mi živimo. Ovo je samo jedan u nizu pokazatelja manjka volje za oporavak kluba, gdje bi se pobjeglo od stvarnog problema, da li postavljanjem “investitora” ili stvaranjem vještačkog projekta poput “FK Patriot”, koji bi zamijenio NK Čelik.

UG “Robijaši 1988” iz Zenice se prije godinu dana (nakon odlaska „investitora“) uhvatilo u koštac sa svim problemima koji se nalaze u NK Čelik i napravilo rješenje za apsolutni oporavak. Iako predstavljen kao “klub slučaj”, “rupa bez dna”, ipak se stvorila kritična masa ljudi koji rade za dobrobit kluba, jer su sposobni, a uz to ga zaista i vole.

Naša se priča nastavlja i mi sigurno nećemo dopustiti grešku kojom bismo sami sebi skočili u stomak i dali za pravo onima koji žele da ga ugase, da kažu da su bili upravu. Ovim putem poručujemo da ako se Grad dovede do sudske tužbe, istoj će se priključiti i UG “Robijaši 1988”, kao i podnijeti krivične prijave prema svim pojedincima koji svjesno krše Sporazum, na koji su se zakonski obavezali. To je naša obaveza i kao Robijaša i kao građana, jer ne želimo da zbog inata jednog ili više pojedinaca, naš Grad postane dužnik za cca. četvrtinu godišnjeg budžeta.

Ako treba, Robijaši će 10 godina klub podržavati u najnižem rangu, ali će se poslovati ispravno, časno i pošteno. Ova priča je veća od svakog pojedinca, ma ko on bio. Svi mi ćemo ostariti i umrijeti, ali Čelik neće nikada, ma koliko se neki trudili da ga sahrane. To svima treba da bude jasno!

S poštovanjem UG “Robijaši 1988” iz Zenice