Home » Uskoro počinje izgradnja Eko doma na Smetovima

Uskoro počinje izgradnja Eko doma na Smetovima

Predstavnici Ministarstva za promet i komunikacije ZDK, Gradske uprave i Saveza izviđača Grada Zenice, posjetili su danas Smetove i razgovarali o realizaciji projekta izgradnje Eko kuće na omiljenog izletištu Zeničana. Prvi građevinski radovi najavljeni su za april, a projekat je vrijedan 340.000 konvertibilnih maraka.

Stručna saradnica pri gradskoj službi za društvene djelatnosti, Danijela Dalmacija-Pavlović, podsjeća da je Gradska uprava tokom proteklih godina odradila ogroman posao.

Grad je u budžetu za 2018.godinu obezbijedio 100.000 konvertibilnih maraka, a na isti iznos u sufinansiranju projekta obavezao se i Kanton.

Resorni ministar, Fahrudin Brkić, naglasio je da će Vlada shvatiti značaj izgradnje Eko kuće Smetovi, te da će odobrenje sredstava biti samo stvar formalnosti.

Nakon današnje posjete, u Savezu izviđača Grada Zenice zadovoljni su postignutim dogovorom, tim prije jer se konačno, nakon deset godina, može konkretno govoriti o početku radova na izgradnji Eko doma Smetovi.

Eko dom na Smetovima biće izgrađen od ekoloških materijala, sa kapacitetom od 50 ležaja, u sklopu čega će se nalaziti edukativni i pokazni centar za djecu, te škola u prirodi.

Ze