Home » Usvojeni zakoni o turizmu i o visokom obrazovanju ZDK-a

Usvojeni zakoni o turizmu i o visokom obrazovanju ZDK-a

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjem zasjedanju Zakon o visokom obrazovanju te Zakon o turizmu ZDK-a.

Proces izrade novog zakona o visokom obrazovanja ZDK-a, napomenuo je ministar obrazovanja ZDK-a Spahija Kozlić, počeo je još prije dvije godine, a nakon što je u februaru ove godine jednoglasno usvojen u formi nacrta na sjednici Skupštine, provedena je javna rasprava.

Zastupnici i predlagač, Vlada ZDK uložili su ukupno 15 amandmana, od kojih je osam usvojeno te su postali i integralni dio novog zakona, koji je danas usvojen natpolovičnom većinom glasova.

Rektor UNZE-a Jusuf Duraković podvukao je kako su njihove osnovne primjedbe uskraćivanje prava glasa prorektorima te način izbora Upravnog odbora UNZE-a.

– Razumijem kolege sa UNZE-a, koji bi htjeli da se norma kreira shodno njihovim zakonima, ali najveći broj zahtjeva, prijedloga koji su došli i s UNZE-a je u ovom tekstu usvojen. Sasvim sigurno i definitivno smo pojačali institucionalnu autonomiju i akademske slobode na UNZE-u. Institucionalna autonomija ogleda se u tome da u ovom tekstu zakona Vlada ZDK ne daje nikakvu saglasnost za imenovanje rektora niti prorektora, ne daje nikakvu saglasnost za usvajanje Statuta UNZE-a, a što je bio slučaj po ranijem zakonu o visokom obrazovanju – kazao je ministar Kozlić.

Kada su akademske slobode u pitanju, kako je naveo, one su dodatno pojačane zaštitom akademskog osoblja da se određeni instituti na UNZE-u ne zloupotebljavaju i ne koriste u neke druge svrhe, “da bi se na taj način izbjegli sudske procese koji se odvijaju na sudovima na području ZDK-a”.

-Mislim da smo te stvari unaprijedili i da će generalno situacija u visokom obrazovanju na području ZDK-a biti bolja – ocijenio je Kozlić.

Podsjeća da je dosadašnji zakon usvojen još 2009. godine te da je od tada pretrpio šest izmjena i dopuna pa je bilo nužno donijeti potpuno novi dokument. Povod su bile i dvije presude Ustavnog suda BiH, kojima se tražilo usaglašavanje postojećeg teksta Zakona o visokom obrazovanju ZDK-a s Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju BiH.

Rektor Duraković zahvalio je Vladi i Skupštini na kontinuiranoj podršci pri izdavanju saglasnosti za otvaranje novih studijskih programa, zapošljavanju nova 33 asistenta za iduću akademsku godinu te činjenici da za rad te ustanove iz budžeta izdvajaju skoro 17.000.000 KM.

Zadovoljan je što je novim zakonom određena gornja dobna granica za predavače na UNZE-u, koji će biti penzionisani nakon navršenih 68 godina života.

-Naša osnovna primjedba je što se odstupa od Okvirnog zakona o visokom obrazovanju, u smislu da se vrši diskriminacija određenim nastavnicima – to su prorektori, koji nemaju pravo glasa. Okvirnim zakonom je jasno definisano da će pitanja ko čini sastav, strukturu i način rada senata biti definisano statutom, a to donosi Senat UNZE-a. Tako da mi nije jasno zbog čega se pristupilo ovakvom postupku, ukoliko imamo saznanja da je, po ovom pitanju, Ustavni sud BiH dva puta raspravljao o usaglašenosti Zakona o visokom obrazovanju ZDK sa Okvirnim zakonom. Nadam da će vjerovatno brzo Ustavni sud opet raspravljati o dva, eventualno tri člana po pitanju usaglašenosti sa Okvirnim zakonom BiH – najavio je Duraković.

  Premijer ZDK-a Bašić otkrio kome će biti povećane plate, ulaganja i poticaji

Dodaje i kako imaju primjedbe na način biranja članova UO UNZE-a, jer po Okvirnom zakonu BiH, Senat UNZE-a “imenuje svoje članove u UO, ali po postojećem i po prijedlogu novog zakona, to će raditi Vlada ZDK”.

Zastupnik SBB-a Ermin Čehić kazao je da zakon daje mogućnost akademskih sloboda, ali istovremeno traži i kontrolu potrošnje finansijskih sredstava.

-Zbog čega je to bitno. Naravno, zato što vidimo koliko je UNZE opterećen raznoraznim aferama, kaznenim prijavama, žalbi ministarstvima, inspekcijskim nadzorima…Mislim da je uredu da zakon regulira ovaj dio koji se ne tiče akademske zajednice. Radi se o jednom miješanju stvari. Nije akademska sloboda da vi dobijete 17 miliona KM i trošite kako hoćete, pa kada neko upita – ko je dao te pare, kao što su građani kantona i poreski obaveznici – kaže: To su akademske slobode, ne možemo o tome raspravljati – rekao je Čehić.

Zakon o turizmu ZDK-a usvojen je glasovima svih 29 prisutnih zastupnika na današnjoj sjednici Skupštine ZDK-a, koja ima 35 zastupnika, zbog čega je ministar privrede Zlatko Jelić izrazio zadovoljstvo što je taj akt dobio i podršku svih zastupnika opozicije.

-Svi smo uvidjeli da imamo neuređenu ovu oblast, što se tiče propisa. Ovim zakonom izbjegli smo parafiskalne namete, nismo opteretili naše gospodarstvenike i fizička lica koja se bave turističkom djelatnošću, tako što smo u proračunu ZDK-a predvidjeli sredstva za rad Turističke zajednice ZDK. Osnivač TZZDK je Skupština ZDK, a omogućili smo i općinama i gradovima koji imaju potrebu da osnivaju turističke zajednice. Omogućili smo da se osnuje Turističko vijeće ZDK, koje će činiti predsjednik TZZDK te predsjednici općinskih i gradskih turističkih zajednica – naveo je Jelić.

Nakon nekoliko godina, turisti koji budu posjećivali ZDK će plaćati i turističku taksu od 2 KM, a što će omogućiti više sredstava za razvoj turizma. Turistička zajednica ZDK, za čije je osnivanje u budžetu tog ministarstva već osigurano 100.000 KM, trebala bi biti osnovana do kraja tekuće godine.

Zastupnici su usvojili i nacrt odluke o izmjenama i dopunama Etičkog kodeksa poslanika u SZDK, zatim izvještaj o poslovanju Javne ustanove Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i izvještaj o radu Komisije za borbu protiv korupcije SZDK za proteklu godinu.