Home » Zavidovići: Okončana prva faza deminiranja brda Blizna

Zavidovići: Okončana prva faza deminiranja brda Blizna

Na brdu Blizna okončana je prva faza deminiranja terena. Tim Deminerskog bataljona Oružanih snaga Bosne i Hercegovine izvršio je uklanjanje mina i drugih neeksplodiranih ubojitih sredstava na potezu od naselja Jolde prema koti „Blizna“ u pojasu dužine 500 metara i širine 20 metara. Ovim su stvoreni uslovi za izgradnju puta prema koti 645-Blizna.

Imajući u vidu činjenicu da se svake godine na brdu Blizna obilježava dan oslobođenja ovog brda od agresorske vojske ovim su stvoreni uslovi učesnicima tradicionalnog pohoda za bezbjedan pristup pomenutoj koti. P

ored toga, vlasnici imanja moći će prići svojim posjedima u očišćenom pojasu te iste uređivati i obrađivati. Okončanjem prve faze deminerskih radova stvoreni su uslovi za nastavak deminiranja cjelokupnog brda Blizna u narednom periodu.

Primopredaja deminiranog dijela terena izvršena je u utorak, 19.04.2022. godine, u prisustvu pomoćnika gradonačelnika Službe za upravu civilne zaštite Remze Šogolja. Pomoćnik gradonačelnika na terenu se uvjerio u kvalitet završenih radova.

  Email o ezanu zastupnice Naše stranke uzburkao društvene mreže, oglasila se i Islamska zajednica

Prilikom primopredaje razgovaralo se i o nastavku započetih aktivnosti na deminiranju Blizne vodeći računa o prioritetnim dionicama koje je potrebno očistiti od zaostalih mina i drugih zaostalih eksplozivnih naprava.

Gradonačelnik Hašim Mujanović, imajući u vidu opasnost deminerskog posla, čestita Deminerskom timu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na dobro urađenom poslu i na hrabrosti prilikom uklanjanja zaostalih neeksplodiranih eksplozivnih naprava.

Gradonačelnik naglašava da je Grad Zavidovići jedan od minama najzagađenijih gradova / općina u našoj državi Bosni i Hercegovini te je ovo još jedan korak u osiguravanju bezbjednijih uslova za naše sugrađane. Grad Zavidovići nastavit će sa započetim aktivnostima deminiranja sve do potpunog uklanjanja minsko-eksplozivnih naprava zaostalih iz proteklog rata 1992.-1995. godine.

ZOS radio