Home » ZAVIDOVIĆI: Strani turisti pohrlili da vide kamene kugle

ZAVIDOVIĆI: Strani turisti pohrlili da vide kamene kugle

Fenomen kamenih kugli poznat je u nekoliko zemalja svijeta, od Kostarike, Meksika, Novog Zelanda, Turske, Tunisa, Hrvatske i drugih, ali i u Bosni i Hercegovini. Naselje Grab-Mećevići kod Zavidovića predstavlja najveće nalazište kamenih kugli u Evropi, a nedavno u mjestu Podubravlje pronađena je najveća kamena kugla u BiH i Evropi, a možda čak i u svijetu.

Godinama su pronalazači kamenih kugli smatrali da one kriju neku tajnu energiju, a njihov nastanak je zainteresirao stručnjake cijelog svijeta koji i danas analiziraju taj fenomen. U naselju Grab-Mećevići nalazi se preko 20 kamenih kugli savršenog oblika, a desetine njih su uništili mještani zbog legendi koje su postojale. Misleći da se u kuglama nalazi zlato veliki broj kugli je uništen i razbijen, pa su na kraju mještani to isto kamenje koristili za ukrašavanje svojih vrtova.

Međutim, Suad Keserović iz mjesta Podubravlje se brine da se to ne dogodi i najvećoj kugli u Evropi, a možda i u svijetu. S obzirom da se kugla nalazi u njegovoj parceli, dane provodi uređivajući teren okolo kugle koja je već postala turistička atrakcija u Zavidovićima.

“Dugo vremena smo pretpostavljali da se na ovom mjestu nalazi kugla jer je njen dio bio samo otkriven, a od prije 20-tak dana kada smo otkopali veći dio nje, uvjerili smo se da taj kamen ima savršeno sferičan oblik. Isto tako nismo ni smatrali da će biti ovako velika, a sada trebamo nastaviti dalje kopati kako bismo saznali njen prečnik”, kazao je Keserović.

On je dodao da turisti već posjećuju najveću kamenu kuglu u Evropi, te da se nada da će se uskoro ovo mjesto, koje odiše ljepotom, prirodom i zelenilom, biti uređeno tako da primi turiste.

“Stranci su već počeli dolaziti, interes postoji, a očekujemo još veće interesovanje, jer je ovo možda i najveća kamena kugla na svijetu. Nadamo se da ćemo uskoro imati podršku, da ćemo imati volontere koji će ubrzano raditi na njenom otkrivanju, a cilj nam je i da uradimo fine prilaze. Sve ovo je u interesu i grada i turizma u Zavidovićima”, dodaje Keserović.

Pretpostavka je da na području Podubravlja postoji još kugli, ali je potrebno izvršiti analizu tla kako bi se utvrdilo da li se zaista nalaze na pojedinim mjestima.

“Naš najveći cilj je da je sačuvamo kako se ne bi oštetila, jer znamo u kakvom vremenu živimo. Ja sam ovdje svaki dan i čistim ovo područje kako bi bilo fino kada dođu gosti”, zaključio je Keserović.

Naš sagovornik je još kazao kako kompas ne funkcioniše u blizini kugle, a brojni geolozi su imali i različite teorije. Međutim, ni danas nema objašnjenja o porijeklu kamenih kugli niti o ljudima koji su ih pravili, alatima koje su upotrebljavali ili zbog čega su pravljene.

Bilo kako bilo, nadležnima u Zavidovićima i mještanima ne preostaje ništa drugo nego da učine sve kako bi radili na popularizaciji fenomena kamenih kugla u Zavidovićima jer će u narednom periodu vrlo vjerovatno sve veći broj turista željeti posjetiti, vidjeti i fotografisati se pored kugle.

(Elmedin Mehić, klix.ba)