Home » ZDK – Upozorenje: Nije dozvoljeno loženje otvorene vatre u šumama u šumskom zemljištu

ZDK – Upozorenje: Nije dozvoljeno loženje otvorene vatre u šumama u šumskom zemljištu

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Kantonalna uprava za šumarstvo Zeničko-dobojskog kantona upozoravaju stanovništvo da nije dozvoljeno loženje otvorene vatre u šumama i na šumskom zemljištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti manjoj od 150 m od šume.

– Apelujemo na sve građane da poštuju zakonske odredbe – ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu, jer samo jedan trenutak nepažnje može imati nesagledive posljedice – poručuju iz Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Kantonalne uprave za šumarstvo ZDK.

Podsjećaju da građani nepromišljenim ponašanjem mogu ugroziti sopstvenu i bezbjednost drugih ljudi i imovine.

U šumskom požaru ne strada samo vegetacija, nego i životinjski svijet, a trajno se narušava i kvalitet zemljišta. Stoga očekuju pomoć ostalih institucija, lovačkih udruženja, ekoloških pokreta, nevladinih organizacija i pojedinaca da podrže ovaj apel, poručuju.

Pravovremena reakcija u početnoj fazi požara je veoma važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara, te se mole građani da ukoliko uoče šumski požar odmah reagiraju i informiraju: Profesionalnu vatrogasnu jedinicu, Šumsko privredno društvo ili Kantonalnu upravu za šumarstvo Zeničko-dobojskog kantona.

U cilju sprečavanja nastajanja i širenja požara, uposlenici Kantonalne uprave za šumarstvo će u narednom periodu pojačati aktivnosti na kontroli ovih radnji.